Je bent niet de enige

Kijk naar alcohol. Jongeren tussen de 18-25 jaar drinken relatief vaak overmatig (bijna 10%). Ook bij jongere drinkers komt zwaar drankgebruik regelmatig voor (NJI, Trimbos). Verder zien we nu dat jongeren meer drugs gebruiken met andere redenen. Waar het vóór corona ging om de lol, gebruiken ze nu tegen de verveling, eenzaamheid en depressieve gevoelens.

Verslaving ligt dan op de loer. Je raakt de controle kwijt over het gebruik van een middel (zoals drank, drugs, gamen) en hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dat kan leiden tot serieuze lichamelijke en psychische klachten. En verslaving doet ook iets met je zelfbeeld (schaamte, schuld).

Toch ben je niet zo maar verslaafd. Belangrijk is om te onderzoeken in welke fase van gebruik je zit. Probeer met iemand te spreken over je middelengebruik en zoek hulp voordat het te laat is. Zo krijg je hopelijk weer volledige controle over je gedrag.

Mogelijke hulplijn(en)

Moti4

14-24 jaar
Face-to-face
Praten, advies, tips
Gratis hulp
Anoniem

Drink je vaker te veel alcohol of neemt het wietgebruik langzaam je dagelijkse leven over? Maak jij je zorgen over je gamegedrag en vind je het steeds moeilijker om op tijd te stoppen?

Terug naar alle themas Thema´s Middelengebruik en verslaving
Menu
Onderwerpen
Website sluiten